joi, 6 decembrie 2012

Ghiveciul din plastic, sticla, ceramica sau materiale neconventionale

Ghiveciul este un suport folosit pentru: inmultire, transportare, crestere, protectie si nu in ultimul rand pentru decor.
Cateva sfaturi regasiti mai jos cat si imagini in speranta alegerii suportului pentru plante cu gust si utilitate.
Alegerea ghiveciului pentru plante reprezinta o limitare a spatiului de dezvoltare a radacinilor. Acesta este principalul motiv pentru care are nevoie de ingrijiri corespunzatoare, de un substrat de pamant cat mai poros , un strat de drenaj a apei si de udari regulate dar nu in exces.

1. Tipul de planta:

Un vas din lut(ceramica) permite circularea aerului si a apei, facilitand uscarea pamantului din interior. Le poti folosi cu succes in cazul cactusilor sau al plantelor care nu au nevoie de foarte multa apa: violete, ficusi etc.
Ghivecele din plastic nu lasa aerul sa circule prin fibrele substratului, ducand uneori la putrezirea radacinilor plantei. Aici vei avea doar plante iubitoare de apa si umezeala.
Din sticla pot fi doar de decor sau sa fie ghiveciul din ceramica si cu mozaic aplicat din sticla la exterior. In schimb daca s-ar gasi sub forma de ghiveci ar fi ideale pentru tipurile de orhidee care au nevoie de lumina la radacini.
Ghivecele se mai pot face din: metal, carton, lemn, nuca de cocos si alte materiale neconventionale.
Dar in general daca un ghiveci nu are spatii dedesubt pe unde sa circule apa si farfurie atunci nu merita sa il achizitionati!!!!!!!!!!

2. Luati in calcul marimea plantei:

Marimea plantei este foarte importanta in alegerea ghivecelor. Vasele de lut sunt cele mai potrivite pentru plantele mari sau grele. De asemenea, daca ai o planta cataratorare sau care atarna, este bine sa alegi tot un ghiveci din lut ars. Acestea sunt mai grele si ofera stabilitate plantei, pe cand cele de plastic se pot rasturna in orice moment.
 Foarte important este traficul din camera respectiva, precum si accesul copiilor si al animalelor. Daca esti sigur ca plantele respective nu vor fi atinse, atunci poti incerca plantarea lor in vase de plastic deoarece acestea sunt mai usor de transportat.

3. In functie de temperatura si lumina

Zona in care expui planta are un rol esential intr-o dezvoltarea ei. Daca alegi pervazul unei ferestre luminata puternic de razele soarelui, atunci nu folosi un ghiveci din plastic de culoare inchisa . Negrul atrage soarele si arde radacinile plantei. Acestea se vor dezvolta deficitar, in partea opusa a vasului.
Ghivecele din lut raman reci pentru un timp mai indelungat, deoarece peretii absorb apa din pamant.
Umple farfuria ghiveciului cu pietris sau nisip grosier pentru o absorbtie mai buna a surplusului de apa. Aceasta se va evapora treptat si va mentine umiditatea in jurul plantei. Astfel poti lipsi de acasa doua – trei zile fara sa-ti faci griji pentru starea plantelor.

4. Doar pentru decor, alege vase tip masca

Daca ai aflat tipul de ghiveci potrivit fiecarei plante in parte, dar acesta nu se potriveste cu amenajarea incaperii respective, atunci poti achizitiona ghivece tip masca. Acestea se gasesc in toate culorile si materialele si au preturi accesibile.
Alege un vas mai mare decat ghiveciul initial al plantei, pentru a permite o aerisire cat mai buna. Asterne pe fundul vasului un strat de pietris, iar intre ghivece vei plasa turba fibroasa, pietricele sau granule de argila expandata. Acestea ajuta la pastrarea temperaturii si a umiditatii.
• Nu uita ca fiecare ghiveci trebuie sa aiba orificii cu diametrul de 1 cm, pentru drenarea surplusului de apa.
• Curata cat mai des vasele din lut, deoarece umiditatea si sarurile minerale favorizeaza aparitia algelor.


























































































































































Share/Bookmark
.